top of page

Auteursrecht & Licenties

Auteursrecht en Licenties, niet zo'n gezellig onderwerp en wellicht staat u er niet bij stil. 

Maar wel van belang om moeilijkheden in de toekomst te voorkomen, zowel voor de opdrachtgever zelf, als voor mij als tekenaar/illustrator, van uw prachtige opdrachten!

Hieronder leest u er meer over.

Mochten er na het lezen van deze informatie alsnog vragen zijn.

Dan kunt u mij daar altijd over mailen of bellen.

Hartelijke groeten, Sarah Linde

​​Auteursrecht

 ~Beeldende Kunstenaar ~

Als beeldend kunstenaar/tekenaar zijn al mijn tekeningen, foto’s en prenten auteursrechtelijk beschermd. In dat geval is de hoofdregel, dat niemand zonder de toestemming van mij, mijn werk mag verveelvoudigen en/of openbaar maken.

 

~ Illustrator ~

Als illustrator heb ik auteursrecht op alle illustraties die ik maak.

Dit geldt ook als de illustraties tegen betaling en/of in opdracht van een ander zijn getekend.

Het auteursrecht kan eventueel overgedragen worden aan de opdrachtgever, onder (financiële) voorwaarden.

Illustraties mogen niet zomaar veranderd worden en ik als illustrator heb het recht op naamsvermelding.

Licentie

‘Licentie’ is een ander woord voor gebruiksrecht. Met een licentie krijgt u, de opdrachtgever, toestemming van mij, Sarah Linde

(de kunstenaar /illustrator)  om een ontwerp te gebruiken. Ik geef bijvoorbeeld als illustrator/kunstenaar een basislicentie waarbij, u de opdrachtgever,  de illustratie/tekening voor één uiting kan gebruiken, zoals bijvoorbeeld een poster, een boek, een tas en/of een kaarten set.

In deze licentie wordt vastgesteld waar (medium), hoe lang of hoe vaak (duur) en hoe (aard) de illustratie gebruikt mag worden.

Deze drie waarden en de exclusiviteit bepalen uiteindelijk de licentieprijs.

Zo kan het dus zijn, dat op een illustratie voor een boekcover een hogere licentieprijs zit dan op het maken van een illustratie voor een educatief schoolboek, omdat bij het eerste de illustratie veel prominenter gebruikt wordt.

Er zijn twee soorten licenties: exclusieve- en niet-exclusieve licenties.

Bij exclusieve licenties wordt vastgelegd dat ik, de kunstenaar/illustrator, de illustratie/tekening, in een afgesproken tijdsbestek, niet in mag zetten voor andere doeleinden.

Bij niet-exclusieve licenties ben ik, de kunstenaar/illustrator, vrij de illustratie/tekening ook te gebruiken voor eventuele andere doeleinden, mits deze niet conflicteren met het doel waarvoor de illustraties/tekeningen in eerste instantie zijn gemaakt.

Het auteursrecht blijft bij mij (de kunstenaar/de illustrator) zowel bij een exclusieve als een niet-exclusieve licentie. Dat betekent dat u, de opdrachtgever, ook na betaling van de factuur, de illustratie/tekening niet zomaar voor elk doeleinde mag gebruiken.

Aanvullende licenties:

Stel, u wilde eerst illustraties/tekeningen voor een poster, maar u zou nu ook graag de illustraties voor uw website gebruiken. Dan krijgt u te maken met een aanvullende licentie. Dat betekent dat ik, de kunstenaar/illustrator, een nieuwe licentie afgeef aan u, de opdrachtgever, voor het gebruik van de illustraties/tekeningen op de website, daar hangt dan ook weer een prijskaartje aan.

bottom of page